IVd Matthijs Nuberg
   
Geboren 11 januari 1827 te Amsterdam als zoon van Johannes Nuberg en Antje Nelles. Huwelijk 2 april 1862 te Amsterdam met Johanna Keepke. Zij is geboren 10 februari 1831 als dochter van Barend Keepke en Maria Rijneveld Soek. Hij is van beroep sjouwerman en zij is zonder beroep. Matthijs Nuberg is bij de ligting 1850 ingelijfd bij het 1e regiment infanterie, heeft zijn verplichte 5 jaar gediend en is behoorlijk uit de dienst ontslagen. Ze wonen allebei in de Tuinstraat 493 en trouwen pro deo.  Getuigen bij het huwelijk zijn, Lambertus Hulsbergen, oud 47 jaar en van beroep schilder, Jan Looge, oud 45 jaar en van beroep sjouwer, Johannes Rosdorp, oud 30 jaar en van beroep kuiper en Hendrik Andries Rosdorp, oud 24 jaar en van beroep instrumentslijper. Matthijs Nuberg overlijdt 22 februari 1870 in het gasthuis te Amsterdam. Twee bodes van het gasthuis geven het overlijden aan. Hij is overleden aan borsttering volgens de papieren van het weeshuis. Johanna Keepke overlijdt 6 november 1884 te Amsterdam. Zij was van beroep koopvrouw. Zij is overleden aan een hartkwaal in het Binnengasthuis. Twee opzichters van het gasthuis geven haar overlijden aan. Als zij weduwe wordt blijft ze met enkele kleine kinderen achter en zij krijgt te maken met het Diaconie Weeshuis. Zij is in maart 1870 lidmaat geworden van de Diaconie volgens attestatie van den Ouderling E. Scheepmaker. Maria woonde toen in de Tuinstraat. Voogd van de kinderen wordt Jan Nuberg van beroep winkelier, wonende in de Willemstraat 12 en toeziend voogd wordt Matthijs Nuberg  van beroep metzelaar wonende in de Grooten Wittenburgerstraat 81. Het gezin was ordelijk, armoedig maar rein. Ze maakten geen misbruik van de sterke drank en de Weezen waren naar school gegaan. De Naastbestaanden waren ook ordelijk en de weezen konden er zonder gevaar verkeeren. Er was geen goed, maar ook geen schuld.
   
Kinderen  
1. Matthijs Geboren 24 juni 1857 te Amsterdam. Hij wordt geboren in het Binnengasthuis. De directeur van het gasthuis Jacob Ritter oud 53 jaar, Jan Christiaan Hegeleman oud 51 jaar en van beroep suppoost wonende binnengasthuis 34 en Willem Lonneman, oud 27 jaar en van beroep suppoost wonende als boven geven de geboorte aan. Johanna Keepke woont Anjelierstraat 575. Matthijs wordt erkend bij het huwelijk. Zie Ve.
   
2. Hendrik DaniŽl Geboren 6 november 1859 te Amsterdam. De vroedvrouw Anna Elisabeth Bekking, oud 32 jaar wonende Anjeliersgracht 536 geeft de geboorte aan. Getuigen zijn, Arie de Looper, oud 26 jaar en van beroep timmerman wonende Noordermarkt en Hendrik Christoffel Lindeman, oud 27 jaar en van beroep sjouwer wonende Tuinstraat geven de geboorte aan. Johanna Keepke woont Tuinstraat 493. Hendrik DaniŽl wordt erkend bij het huwelijk. Zie Vf.
   
3. Barend Johannes Geboren 27 mei 1862 te Amsterdam. Hij wordt geboren in het Binnengasthuis, want de directeur van het Gasthuis Jacob Ritter, oud 60 jaar wonende Binnengasthuis 84 geeft de geboorte aan. Getuigen zijn Willem Honstede, oud 50 jaar en van beroep bode, wonende Binnengasthuis 34 en Willem Lonneman, oud 32 jaar en van beroep bode, wonende als boven. De vader zijnde thans afwezig. Johanna Keepke is koopvrouw en het gezin woont Tuinstraat 494. Zie Vg.
   
4. Roelof Johannes Geboren 22 april 1865 te Amsterdam. De vader Matthijs Nuberg, oud 36 jaar en van beroep sjouwer wonende Tuinstraat 128 geeft de geboorte zelf aan. Getuigen zijn, Frederik Christiaan Schaalitz, oud 26 jaar en van beroep sjouwer wonende Willemstraat 590 en Cornelis Frederik de Ruiter, oud 31 jaar en van beroep werkman wonende Egelantierstraat 185. Zie Vh.
   
5. Johanna Maria Geboren 5 juni 1868 te Amsterdam. De vader Matthijs Nuberg, oud 41 jaar en van beroep sjouwer wonende Tuinstraat 128 geeft de geboorte zelf aan. Getuigen zijn, Jan Jurgen Dirks, oud 70 jaar en zonder beroep wonende Elandstraat 26 en Christiaan Gerhard Petersen, oud 38 jaar en van beroep sjouwer wonende Lauriergracht 233. Als haar moeder overlijdt komt Johanna Maria oud 14Ĺ jaar in het Diaconie Weeshuis. Ze is gedoopt in de Nieuwe Kerk op 12 juli 1868. Zie Johanna Maria (IVd).